Az Iskola története

Az intézmény működése hivatalosan 1935-ben kezdődött, amikor Kish Columba, Sylvia és Xavéria szociális testvérek rendszeressé tették a magyar nyelv hétvégi oktatását.

1949-től a magyar Jézus Társasági Atyák irányításával a szervezet nagy létszámú iskolává fejlődött, amihez a világháború után nagy számban érkező családok, majd az 1956-os menekültek letelepedése nagyban hozzájárult.

A hatvanas években Póta László jezsuita testvér nagy lelkesedéssel, áldozatkészséggel és elkötelezettséggel irányította és fejlesztette az iskolát, majd a nagy érdeklődést tekintetbe véve a Szent Erzsébet Templommal szemben megvásárolt egy épületet, ami ezentúl az iskola intézményének otthonául szolgált.

1971-től a pedagógus, Jaschkó Balázs atya vette át az iskola irányítását. Kitűnő pedagógiai felkészültséggel rendelkezett és az általa válogatott tanítói karral az intézmény mintaiskolává fejlődött.

1980-tól az iskolában dolgozó tanerők vették át az intézmény vezetését. Ők voltak: Török András, Kaslik Péter és Rády-Péntek Zsuzsa.

1985-ben költözött az egyházközösség jelenlegi helyére, ahol az iskola az újonnan épült ifjúsági központban kapott helyet. Ez az új épület biztosította a közel 200 tanuló elhelyezését. A tanári gárda vezetése után az iskola igazgatását Zadubán György vette át.

A kanadai állam 1991-ben megszüntette a hétvégi nyelviskoláknak nyújtott anyagi segítségét, ekkor a magyar iskola csatlakozott a Torontó Katolikus Iskolaszékhez, amely anyagi és pedagógiai segítséggel is hozzájárult az intézmény további fejlődéshez.

A kilencvenes évek elején a létszám ismét növekedni kezdett, ami az iskola bővítésének szükségességét vonta maga után, így 1993-ban egy új emeletet építettek a már meglévő központra.

Jelenleg Perényi Csilla igazgatónő vezetésével folyik a színvonalas oktatómunka, szoros együttműködésben Forrai Tamás atyával és a Szent Erzsébet Egyházközösséggel.

Az elmúlt évtizedekben az iskola létszáma rendszeresen kétszáz felett volt, ami egyértelmű képek alkot az iskola iránti igényről, valamint az iskola dolgozóinak lelkes, önzetlen munkájáról.

Elérhető a következő nyelveken is: English

Maradjunk kapcsolatban!

Ígérjük, hogy nem küldünk spamet. Soha.

Ahogy minden oldal, mi is sütiket használunk. Az OK gombra kattintva beleegyezel a telepítésükbe és használatukba.

Részletek OK