Óvodánk

Összefoglalónkkal szeretnénk egy kis ízelítőt adni óvodánk működéséről és tanmenetünkről dióhéjban, hogy a kedves olvasó egy kicsit belepillanthasson az óvoda életébe.

Óvodánk három csoportból áll, korosztályok szerint 3-4, 4-5 valamint 5-6 évesek. Minden csoportban egy óvónő és egy segítő van, akik három osztályon keresztül vezetik a csoportot. Legfőbb célunk a magyar nyelv, kultúra és a hagyományok megismertetése és megőrzése. A szülőknek, családnak nagyon nagy szerepe van a tanulásban, ugyanis a gyerekek otthonról hozott tudására és nyelvérzékére tudunk hagyatkozni, ehhez igazodva tervezzük a tanmenetet. Segítségünkre lehetnek természetesen a magyar ajkú szülők és nagyszülők, hiszen heti három óra alatt egyedül ezt a nemes feladatot nem tudnánk ellátni.

A tananyag három évre van megtervezve és logikusan követi egymást ahogy a gyerekeknek egyre nő a szókincsük és tudásuk. Az előző évek tapasztalata alapján évente kisebb módosításokat végzünk, igyekszünk mindig naprakészen kezdeni az új tanévet, a hibáinkból tanulva, változtatásokat hozva.

A kiscsoportban a mesék, mondókák, versek, énekek és hagyományos játékok nagy választékát kínáljuk a gyerekeknek. Ezek közül kiválasztjuk azokat, amelyek a legközelebb állnak a gyerekek érdeklődéséhez és szókincséhez, attól függően tanítjuk nekik.

A középső csoportban átismételjük az addig tanultakat és az új tananyagot – meséket, verseket, énekeket – a már meglévő tudásukra építve válogatjuk össze.

Nagycsoportban hasonlóképpen átismételjük, elmélyítjük az előzőleg tanultakat és erre a tudásra alapozva haladunk tovább;

Felhívva a különbségekre a figyelmet, például, kiscsoportban az alapszíneket tanítjuk, középső csoportban a kevert színeket, nagycsoportban pedig a színárnyalatokkal foglalkozunk. Természetesen a tanterv nincs „kőbe vésve”, rugalmasan tudjuk módosítani a gyerekek aznapi érdeklődéséhez és energiaszintjéhez alkalmazkodva. A tananyag alapvető része a munkafüzet használata is, amely segít a gyerekeknek a logikus gondolkodás elsajátításában, és például az egyszerű matematikai műveletek megoldásában. Az óvónénik fel tudják becsülni, hogy a gyerekek mennyire értették meg az addig tanultakat; ha látjuk, hogy a gyermek nem érti a munkafüzetben található anyagot, egyszerűbb példákat alkalmazunk.

Visszatérve a mesék világába, elsősorban magyar népmeséket igyekszünk bemutatni, de olyan mesék is sorra kerülnek, amelyeket a gyerekek már ismernek az angol oviból. Ezek főleg állatmesék (pl. A három medve, Az éhes kis hernyó, stb) és nagyon tanulságosak a gyerekek részére. Az előadáshoz, szemléltetéshez különféle eszközöket használunk (kivágott, kiszínezett képek, bábuk, akár hangszerek), illetve a gyerekeket is bevonjuk a mesék előadásába.

A szülők/nagyszülők nagyon fontos szerepet játszanak az óvodai nyelvismeret fejlődésben, ugyanis ők ismerik legjobban a gyermekeiket. Sokszor merítünk ötletet tőlük, legyen az egy új dal, vers, vagy akár kézimunka. Természetesen ehhez szükséges az állandó kommunikáció is a szülő és a pedagógus között, amelyet a heti drótposta, személyes beszélgetés (szülői értekezlet minden félévben, vagy órák előtt/után) képez. A visszajelzések, szülőkkel való folyamatos kapcsolattartás, kommunikáció segítségével hatékonyabban tudjuk végezni a munkánkat, könnyebben alkalmazkodunk a gyerekek igényeihez, amely által a tanulás, tanítás is egyszerűbbé válik.

Végezetül még egyszer szeretnénk hangsúlyozni, legfőbb célunk hogy a gyerekek élvezzék a magyar óvodába való járást, értsék és használják is az anyanyelvüket. Nagy örömünkre szolgál, amikor látjuk a fáradságos munkák gyümölcsét.

Tisztelettel, a Szent Erzsébet Magyar Iskola óvónői és segítői

Elérhető a következő nyelveken is: English

Maradjunk kapcsolatban!

Ígérjük, hogy nem küldünk spamet. Soha.

Ahogy minden oldal, mi is sütiket használunk. Az OK gombra kattintva beleegyezel a telepítésükbe és használatukba.

Részletek OK